Napój rooibos w przeciwieństwie do herbaty nie zawiera kofeiny. Dzięki temu mogą go pić dzieci, a także osoby, dla których kofeina jest niewskazana i kobiety w ciąży. Ponadto rooibos ma bardzo niewiele odpowiadających za gorzki smak garbników. Co zawiera rooibos? Rooibos oprócz tego, że nie zawiera tych składników herbat, które uważane są za niezdrowe, ma wiele cennych witamin, minerałów i innych związków korzystnych dla zdrowia. W naparze znajdują się m.in.:przeciwutleniacze – wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, spowalniają proces starzenia, hamują produkcję komórek nowotworowych;kwasy fenolowe – dobroczynnie działają na przewód pokarmowy, gdyż chronią błonę śluzową i nadają naparowi właściwości rozkurczające (jest to szczególnie istotne przy zapaleniach jelit i dolegliwościach menstruacyjnych);mikroelementy:- żelazo – zapobiega anemii (ważne dla kobiet w ciąży);- potas, miedź, wapno, mangan, magnez- fluor – korzystnie wpływa na szkliwo zębów,- cynk – korzystnie wpływa na skórę,- kwercetyna – hamuje uwalnianie histaminy, co pomaga zwalczyć alergie;- flawonoidy – są naturalnym środkiem antydepresyjnym; Rooibos wspomaga zdrowie. Bogaty w dobroczynne składniki napar rooibos pomaga przy wielu schorzeniach i przypadłościach. Jest szczególnie polecany: kobietom w ciąży i matkom karmiącym – w ciąży dostarcza zapobiegającego anemii żelaza i hamuje mdłości, a po urodzeniu dziecka stymuluje produkcję pokarmu; osobom z problemami skórnymi – leczy trądzik i goi zewnętrzne, trudno gojące się rany (należy go używać jako okładu); osobom z chorobami przewodu pokarmowego – ma osłonowe działanie na przewód pokarmowy, a poza tym zmniejsza bóle (m. in. menstruacyjne, wywołane kolką lub nieżytem żołądka), gdyż ma działanie rozkurczowe;Osobom dbającym o zęby – duża ilość fluoru korzystnie działa na szkliwo;Osobom nerwowym lub przygnębionym – poprawia nastrój (dzięki flawonoidom), a jednocześnie ma działanie uspokajające i kojące (przy problemach z bezsennością pomaga wypicie rooibosu przed snem);Osobom z astmą i alergią – łagodzi te dolegliwości;Osobom chcącym zwiększyć odporność lub zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka;Osobom z nadciśnieniem lub miażdżycą – nie zawiera kofeiny i hamuje tworzenie się zwapnień w tętnicach.
Sposób parzenia : Rooibos zalewamy wrzątkiem i parzymy od 3 do 5 minut. W przypadku tej rośliny czas parzenia nie jest aż tak istotny ponieważ Rooibos nie “przeparza” się. Można zostawić go na dłużej, wtedy będzie mocniejszy. Sam napar ma przyjemnie brązowy kolor i intensywny, słodkawy smak. Mimo, że napar jest słodki sam w sobie możemy go również posłodzić. Dobrze smakuje podany na zimno lub z dodatkiem soku. Wskazane jest picie Rooibosa wieczorem ponieważ z uwagi na brak zawartości kofeiny nie ma właściwości pobudzających.