Właściwości herbat

Pu-Erh

Wspomaga pracę wątroby, skutecznie walczy z nadwagą, obniża poziom cholesterolu, pobudza procesy trawienne, zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu – wolnych rodników, łagodzi skutki spożycia alkoholu, wzmacnia organizm, zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach, pobudza mikrokrążenie, poprawia pamięć, obniża ciśnienie, uspokaja.

Herbata zielona

Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco i zawiera dużo teiny, z drugiego parzenia działa uspokajająco i pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem. Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom. Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

Herbata czarna

Działa pobudzająco ponieważ zawiera dużo teiny. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów i mikroelementów do organizmu. Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.

Dodaj komentarz