Yerba Mate

Yerba Mate (ilex paraguariensis) to inaczej ostrokrzew paragwajski, wiecznie zielona roślina z rodziny ostrokrzewów. Rośnie dziko w Ameryce Południowej między równoleżnikami 10° i 30°, czyli w Argentynie, Chile, Peru, Brazylii i Paragwaju, gdzie plantacje są największe. Jako pierwsi zaczęli ją spożywać Indianie Guaraní. Yerba mate – jak działa? Yerba mate podnosi odporność organizmu, polepsza trawienie, zwiększa koncentrację, czyści krew i usuwa z niej substancje toksyczne, balansuje układ nerwowy, przywraca młodzieńczy kolor włosów, opónia starzenie się, niweluje zmęczenie, pobudza umysł, odchudza, wzmaga siły, zmniejsza stres i zwalcza bezsenność. Ma właściwości stymulujące, przeczyszczające, ściągające, moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy i minerały: A, C, E, B-1, B-2 (czyli ryboflawinę) i B-complex; karoten, kwas pantotenowy, biotynę czyli witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sod, potas, mangan, krzem, fosforyty, siarkę, cynk, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozyt. Pobudza podobnie jak kawa, ale różni się od niej m.in. tym, że w przypadku kawy pobudzenie jest mocne i krótkie, a po yerba mate długotrwałe. Kawa wypłukuje z organizmu różne minerały, m.in. magnez. Yerba mate ich dostarcza. Aktywna substancja yerba mate nazywa się mateina. Jest to odmiana kofeiny. Nie zaleca się picia yerba mate osobom palącym tytoń i pijącym alkohol. Niektóre badania wskazują, że może istnieć związek pomiędzy paleniem i nadużywaniem alkoholu, piciem yerba mate i nowotworowymi zmianami przełyku.

Przygotowanie naparu Yerba Mate:

– do naczynka wsypujemy Yerba Mate w ilości 1/2 do 2/3 objętości

– przykrywamy otwór ręką, odwracamy naczynko i kilkukrotnie potrząsamy, aby najlżejsze, pyliste części zostały na górze. Zapobiegnie to w znacznym stopniu przedostawaniu się drobin do bombili

– do naczynka wkładamy bombilę i powoli zalewamy susz wodą do pełna. Najlepiej aby temperatura wody nie przekraczała 70/80 stopni C

– po kilku minutach napar jest gotowy do picia. Ten sam napar można zalewać wodą jeszcze kilka razy.