Najdroższa przyprawa na świecie

Szafran to czerwono-pomarańczowe, cienkie nitki, które mają szerokie zastosowanie w kuchni i lecznictwie już od mniej więcej 5000 lat! To zdecydowanie najdroższa przyprawa na świecie! Szacuje się, że 0,45 kg wynosi 5000 USD za funt. Pochodzi z Azji Środkowej i jest pozyskiwany ze znamion kwiatu Crocus Sativus.

Należy podkreślić, że aby otrzymać 1kg przyprawy potrzeba aż 150 tysięcy znamion tej rośliny. Oprócz tego szafran zbierany jest oraz przetwarzany ręcznie. Jest to niezwykle pracochłonne, dlatego też szafran jest najdroższą przyprawą na świecie.

Kolejnym krokiem jest suszenie znamion kwiatów, a to wszystko, by zapobiec rozkładowi i pleśni. Cały proces odbywa się na specjalnie przeznaczonych do tego siatkach. Wysuszone znamiona są umieszczane nad małym ogniem węglowym lub drzewnym, albo w specjalnych do tego urządzeniach, które złudząco przypominają piekarnik. Odpowiednia temperatura to około 30-35°C na 10-12 godzin.

Po wysuszeniu szafran zamykany jest w szklanych i szczelnych pojemnikach. Aktualnie uprawiany jest głównie we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Indiach, a także Iranie. Ten ostatni kraj jest aktualnie największym producentem szafranu na świecie. Za szafran najwyższej jakości uznaje się ten, który pochodzi z Kaszmiru. Szafran uważa się za warty swojej uwagi ze względu na kolor, który umożliwia farbowanie włókien oraz produktów tekstylnych. Wykorzystywany w produkcji szafranowej wody stosowanej do kąpieli, czy też perfum, a także w lecznictwie. Leczono nim niemalże 100 chorób na Bliskim Wschodzie i w Azji. Warto zaznaczyć, że wielbiciele wyszukanych smaków nie wyobrażają sobie w ogóle kuchni bez tej przyprawy. Wielu miłośników wykwintnych potraw decyduje się na wykorzystywanie w kuchni szafranu, a jego wysoka cena w ogóle ich nie odstrasza, gdyż używa się go w niedużych ilościach. Wspaniały aromat szafranu można uzyskać poprzez przypieczenie jego nitek w piekarniku nagrzanym do temperatury 50°C.

Już nieduża ilość tej przyprawy jest wystarczająca, by móc stworzyć w kuchni prawdziwe cuda! Używając szafranu dobrej jakości, należy liczyć się z jego wysoką ceną, nawet za niewielką ilość. Najlepszy w smaku szafran charakteryzuje się znamionami o karmazynowym kolorze, jest giętki i delikatny w dotyku. Powinno stosować się jedynie znamiona z tegorocznego zbioru. Renomowani i szanujący się handlarze oznaczają na opakowaniach szafranu rok zbioru.

Dodaj komentarz