Szafran to najdroższa i najszlachetniejsza przyprawa świata (roślina z rodziny kosaćcowatych). Zaliczyć można do niego ponad 80 gatunków, najpopularniejszym jest szafran uprawny.
Występuje w formie pomarańczowo-czerwonych nitek, które pozyskuje się ze znamion i pręcików krokusa uprawnego (Crocus Sativus). Szafran jest najdroższą wagowo przyprawą świata, z uwagi na to, że uprawianie tej rośliny jest niezwykle wymagające i pracochłonne.
Był on już uprawiany w starożytnej Persji i Grecji od kilku tysięcy lat. Przez Indie i Chiny trafił on do Europy, a wszędzie tam, gdzie się pojawiał, wzbudzał zachwyt swoimi wspaniałymi właściwościami. Był wykorzystywany jako część składowa przypraw, kosmetyków, leków oraz pigmentów koloryzujących. Szafran oprócz wyjątkowego smaku, ma właściwości lecznicze, w tym np. łagodzi stres, czy też ma silne działanie antydepresyjne. Największe uprawy safranu znajdują się w Turcji, Iranie, Indiach i w Hiszpanii. Najbardziej ceniona jest odmiana pochodząca z Walencji.
Samodzielna uprawa szafranu jest również, jednak jest to nie lada wyzwanie.
Największym producentem szafranu jest Iran, któremu przypada ponad połowa jego światowej produkcji! W medycynie chińskiej szafran ma bardzo wiele różnych zastosowań. Między innymi wykorzystywany jest przy leczeniu układu krążenia oraz ma bardzo dobry wpływ na układ nerwowy. Szafran przede wszystkim zalecany jest osobom borykającym się z takimi chorobami, jak: przewlekła obturacyjna choroba płuc, reumatyzm, a także dolegliwościami – migrena i bóle głowy. Może być stosowany, jako skuteczny środek przeciwzapalny, przeciwskurczowy, wspomagający trawienie, zwiększający apetyt, a także poprawiający nastrój. Jest bardzo skuteczny w leczeniu ciemnych plam pod oczami, trądziku oraz w rozświetlaniu twarzy. Szafran może stanowić również naturalny lek na wrzody żołądka.