Szafran to niezwykle cenna i rzadko spotykana przyprawa, która nazywana jest „najdroższą przyprawą świata”. Na cenę szafranu ma wpływ kilka czynników, między innymi wysokie koszty produkcji, wyjątkowe walory smakowe, aromat i cenne właściwości tej przyprawy, a także to, że jest trudno dostępna.
Pochodzi tylko z jednego z gatunków krokusa, którego zbiory trwają aż 2 tygodnie! Jest on głównie uprawiany w Turcji. Aromat szafranu jest niezwykle intensywny i charakterystyczny – trudno porównać go do innej przyprawy. Nadaje niesamowitych walorów smakowych każdej potrawie. Jego smak jest korzenny, lekko ostry, piżmowy i gorzki, a co więcej niezwykle intensywny.
W arabskiej kuchni wykorzystywany jest do potraw ryżowych, do chleba i kawy. W hiszpańskiej kuchni do słynnej paelli. Natomiast w polskiej kuchni wspaniale uzupełnia ryby i flaki. Niegdyś stosowany był jako barwnik do ciast i wypieków, a także jako dodatek do mięs i sosów. Oprócz niezwykłych walorów smakowych szafran ma również wiele cennych substancji o właściwościach leczniczych.
Szafran działa przeciwbólowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antynowotworowo i wykrztuśnie.
Ile kosztuje przyprawa szafran? Cena kilograma to koszt około 6-30 tys. złotych. Zdecydowanie można określić szafran przyprawą ekskluzywną. W sklepach można znaleźć szafran w cenie około 5 zł za 0,1g. Doskonałej jakości przyprawa może kosztować nawet około 100 zł za 1 gram. Zdarza się, że przyprawa ta jest często podrabiana, co warto mieć na uwadze.