Przyprawa szafran, gdzie kupić i jaka cena?

Szafran to najdroższa przyprawa świata w formie cienkich, czerwono-pomarańczowych nitek, które mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz lecznictwie od mniej więcej 5000 lat. Już Sumerowie i starożytni Grecy otrzymywali z wysuszonego znamiona słupka kwiatu szafranu uprawnego łac. Crocus sativus.

Czytaj dalej

Najdroższa przyprawa na świecie

Szafran to czerwono-pomarańczowe, cienkie nitki, które mają szerokie zastosowanie w kuchni i lecznictwie już od mniej więcej 5000 lat! To zdecydowanie najdroższa przyprawa na świecie! Szacuje się, że 0,45 kg wynosi 5000 USD za funt. Pochodzi z Azji Środkowej i jest pozyskiwany ze znamion kwiatu Crocus Sativus.

Czytaj dalej

Szafran herbata, gdzie kupić

Szafran większości z nas znany jest, jako najdroższa przyprawa na świecie. Roślina należy do rodziny kosaćcowatych. Jest to roślina jednoliścienna, bagienna lub lądowa. Obecnie zalicza się do nich przeszło 2000 gatunków, które spotykane są w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Afryce, Azji, Europie oraz Australii.

Czytaj dalej

Ile kosztuje szafran w Polsce?

Szafran to rodzaj rośliny z rodziny kosaćcowatych, która wyróżnia się przepiękną barwą i wyjątkowym aromatem. Aktualnie jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Bardzo często określany jest jako złota przyprawa, co po części jest wynikiem jego wysokiej ceny i bogactwa właściwości

Czytaj dalej

Gdzie kupić prawdziwy szafran?

Szafran aktualnie jest najdroższą przyprawą świata. Charakteryzuje się przepiękną barwą i wyjątkowym aromatem. Często określany jest mianem złotej przyprawy, co w pewnej mierze wynika z jego wysokiej ceny. Już na początku XI wieku powszechnie znanych było bardzo wiele różnych zastosowań szafranu.

Czytaj dalej

Jak smakuje szafran?

przyprawa szafran cena sklep internetowy emandaryn.pl

Szafran to cienkie, czerwono-pomarańczowe nitki, które mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz lecznictwie już od mniej więcej 5000 lat. Sumerowie i starożytni Grecy zaczęli go otrzymywać z wysuszonego znamiona słupka kwiatu szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus).

Czytaj dalej

Historia kawy

Kawa została odkryta w Afryce Wschodniej na obszarze dzisiejszej Etiopii. Z historią kawy wiąże się popularna legenda opowiadająca o pasterzu kóz imieniem Kaldi, który obserwując swoje kozy zauważył, że po zjedzeniu owoców z krzaka kozy stawały się niezwykle rozbrykane. Ciekawy tego zjawiska, Kaldi spróbował owych jagód. Odkrył, że zjedzone jagody napełniły go nowymi siłami. Wieść … Czytaj dalej

Yerba Mate

Yerba Mate (ilex paraguariensis) to inaczej ostrokrzew paragwajski, wiecznie zielona roślina z rodziny ostrokrzewów. Rośnie dziko w Ameryce Południowej między równoleżnikami 10° i 30°, czyli w Argentynie, Chile, Peru, Brazylii i Paragwaju, gdzie plantacje są największe. Jako pierwsi zaczęli ją spożywać Indianie Guaraní. Yerba mate – jak działa? Yerba mate podnosi odporność organizmu, polepsza trawienie, … Czytaj dalej

Lapacho – właściwości i działanie

Napój lapacho nie jest herbatą, gdyż nie produkuje się go z liści krzewu Camellia sinensis, lecz z kory z drzewa lapacho (Tecome lapacho), rosnącego w Ameryce Południowej, w Andach. Inne nazwy, pod którymi występuje to: Tacheebo, Pau d`Arco, Herbata Inków, Ipe Roxo.Właściwości zdrowotne lapacho zostały odkryte przez rdzenne plemiona amerykańskie, które wykorzystywały jego korę jako … Czytaj dalej