Blog

Jak smakuje szafran?

Szafran to cienkie, czerwono-pomarańczowe nitki, które mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz lecznictwie już od mniej więcej 5000 lat. Sumerowie i starożytni Grecy zaczęli go

Czytaj dalej »

Historia kawy

Kawa została odkryta w Afryce Wschodniej na obszarze dzisiejszej Etiopii. Z historią kawy wiąże się popularna legenda opowiadająca o pasterzu kóz imieniem Kaldi, który obserwując

Czytaj dalej »

Yerba Mate

Yerba Mate (ilex paraguariensis) to inaczej ostrokrzew paragwajski, wiecznie zielona roślina z rodziny ostrokrzewów. Rośnie dziko w Ameryce Południowej między równoleżnikami 10° i 30°, czyli

Czytaj dalej »

Początki herbaty

Według chińskiej legendy historia ta zaczęła się odkryciem dobroczynnych właściwości herbaty przez cesarza Szen Nung, człowieka uczonego i zamiłowanego zielarza, który ze względów higienicznych pijał

Czytaj dalej »

Właściwości herbat

Pu-Erh Wspomaga pracę wątroby, skutecznie walczy z nadwagą, obniża poziom cholesterolu, pobudza procesy trawienne, zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu – wolnych rodników, łagodzi skutki spożycia

Czytaj dalej »

Rodzaje herbat

Kiedyś sądzono, że herbaty zielona i czarna produkowane są z dwóch różnych roślin, tymczasem jedyna różnica polega na odmiennych metodach obróbki, dzięki którym wyodrębniamy sześć

Czytaj dalej »