Szafran to najdroższa przyprawa świata w formie cienkich, czerwono-pomarańczowych nitek, które mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz lecznictwie od mniej więcej 5000 lat. Już Sumerowie i starożytni Grecy otrzymywali z wysuszonego znamiona słupka kwiatu szafranu uprawnego łac. Crocus sativus.
Najdroższa przyprawa na świecie
Szafran to czerwono-pomarańczowe, cienkie nitki, które mają szerokie zastosowanie w kuchni i lecznictwie już od mniej więcej 5000 lat! To zdecydowanie najdroższa przyprawa na świecie! Szacuje się, że 0,45 kg wynosi 5000 USD za funt. Pochodzi z Azji Środkowej i jest pozyskiwany ze znamion kwiatu Crocus Sativus.
Szafran herbata, gdzie kupić
Szafran większości z nas znany jest, jako najdroższa przyprawa na świecie. Roślina należy do rodziny kosaćcowatych. Jest to roślina jednoliścienna, bagienna lub lądowa. Obecnie zalicza się do nich przeszło 2000 gatunków, które spotykane są w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Afryce, Azji, Europie oraz Australii.
Ile kosztuje szafran w Polsce?
Szafran to rodzaj rośliny z rodziny kosaćcowatych, która wyróżnia się przepiękną barwą i wyjątkowym aromatem. Aktualnie jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Bardzo często określany jest jako złota przyprawa, co po części jest wynikiem jego wysokiej ceny i bogactwa właściwości
Gdzie kupić prawdziwy szafran?
Szafran aktualnie jest najdroższą przyprawą świata. Charakteryzuje się przepiękną barwą i wyjątkowym aromatem. Często określany jest mianem złotej przyprawy, co w pewnej mierze wynika z jego wysokiej ceny. Już na początku XI wieku powszechnie znanych było bardzo wiele różnych zastosowań szafranu.
Jak smakuje szafran?
Szafran to cienkie, czerwono-pomarańczowe nitki, które mają szerokie zastosowanie w kuchni oraz lecznictwie już od mniej więcej 5000 lat. Sumerowie i starożytni Grecy zaczęli go otrzymywać z wysuszonego znamiona słupka kwiatu szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus).
Historia kawy
Kawa została odkryta w Afryce Wschodniej na obszarze dzisiejszej Etiopii. Z historią kawy wiąże się popularna legenda opowiadająca o pasterzu kóz imieniem Kaldi, który obserwując swoje kozy zauważył, że po zjedzeniu owoców z krzaka kozy stawały się niezwykle rozbrykane. Ciekawy tego zjawiska, Kaldi spróbował owych jagód. Odkrył, że zjedzone jagody napełniły go nowymi siłami. Wieść … Czytaj dalej
Yerba Mate
Yerba Mate (ilex paraguariensis) to inaczej ostrokrzew paragwajski, wiecznie zielona roślina z rodziny ostrokrzewów. Rośnie dziko w Ameryce Południowej między równoleżnikami 10° i 30°, czyli w Argentynie, Chile, Peru, Brazylii i Paragwaju, gdzie plantacje są największe. Jako pierwsi zaczęli ją spożywać Indianie Guaraní. Yerba mate – jak działa? Yerba mate podnosi odporność organizmu, polepsza trawienie, … Czytaj dalej
Lapacho – właściwości i działanie
Napój lapacho nie jest herbatą, gdyż nie produkuje się go z liści krzewu Camellia sinensis, lecz z kory z drzewa lapacho (Tecome lapacho), rosnącego w Ameryce Południowej, w Andach. Inne nazwy, pod którymi występuje to: Tacheebo, Pau d`Arco, Herbata Inków, Ipe Roxo.Właściwości zdrowotne lapacho zostały odkryte przez rdzenne plemiona amerykańskie, które wykorzystywały jego korę jako … Czytaj dalej