Lu’an Gua Pian

To absolutnie wyjątkowa herbata. Napar z Lu’an Gua Pian ma zielonkawy kolor i zapach przypominający nieco mokrą trawę. Smak jest niezwykle ciekawy, wyraźnie słodko-trawiasty, niemalże pozbawiony goryczy, momentami nawet lekko wędzony, a przy tym orzeźwiający. To wyjątkowa chińska zielona herbata dostarczająca niezapomnianych doznań smakowych i zapachowych.

49980

Lu’an Gua Pian to rzadka zielona herbata, która wywodzi się z chińskiej prowincji Anhui, znanej z produkcji wysokiej jakości zielonych herbat. W Chinach Lu’an Gua Pian jest znana i ceniona od bardzo dawna. Jej historia sięga czasów panowania dynastii Tang (lata 618-907). Produkcja Lu’an Gua Pian jest trudna i pracochłonna. Najpierw zbiera się wyłącznie drugie w kolejności listki z gałązki krzewu herbacianego z pominięciem pączka (co wymaga ogromnej ostrożności), a z zebranych listków usuwa się żyłki i ogonek. Następnie listki te poddaje się takim etapom produkcji, jak: więdnięcie, prażenie na patelni i jednoczesne zwijanie oraz suszenie przebiegające w kilku etapach. Ostatecznie herbata ma postać regularnych, zwiniętych ciemnozielonych listków o podłużnym kształcie.
Ma również unikalne właściwości zdrowotne ( poprawia wzrok i leczy zaburzenia snu ).

Sposób parzenia: Listki herbaciane zalewamy wodą o temp. 70-75 stopni i parzymy ok 2 min. Jeśli jednak przedłużymy jej parzenie to nie straci ona swoich walorów ani zdrowotnych ani smakowych, ponieważ tej herbaty nie da się przeparzyć. Nawet parzona 10 min. nie traci swoich walorów smakowych.